Assalamualaikum & salam sejahtera...
Hari ni MaDiHaA kongsi juadah pemanis mulut yang begitu sesuai untuk dihidangkan sebagai juadah berbuka puasa. Memang sedap & berbaloi2 buat sendiri. Kalau beli.. harganya boleh tahan juga. Kalau beli satu gerenti tak cukup... hihi...
Jom kita buat sendiri... paling penting.. mesti dapatkan mangga yang betul2 ranum & manis.
PULUT MANGGA THAI
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan-bahan
250gm Beras Pulut
300ml santan
Buah mangga ranum
Bahan2 Kuah Santan
200ml Santan
2 sudu kecil rata tepung jagung
1 susu kecil tepung beras
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Cara menyediakan
1. Cuci beras pulut kemudian masukkan dalam loyang saiz kecil. Tuang santan & ratakan. Kukus sehingga pulut masak. Kaup balikkan pulut supaya elok sebati. Jika perlu.. boleh sambung kukus sebentar lagi supaya pulut masak rata.
2. Satukan santan dan semua tepong, garam & gula kacau sebati & tiada bintil2. Masukkan daun pandan.. Didihkan guna api kecil sehingga kuahnya pekat. Pastikan sentiasa dikacau supaya kuah elok sebati.
3. Untuk menghidang, ambil pulut & letakkan dalam mangkuk hidangan. Susunkan hirisan mangga & tuang kuah santan di atas pulut. Sedia untuk dinikmati atau sebagai juadah pemanis mulut ketika berbuka puasa.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment