Pulut Mangga Thai



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Hari ni MaDiHaA kongsi juadah pemanis mulut yang begitu sesuai untuk dihidangkan sebagai juadah berbuka puasa.  Memang sedap & berbaloi2 buat sendiri.  Kalau beli.. harganya boleh tahan juga.  Kalau beli satu gerenti tak cukup... hihi...

Jom kita buat sendiri... paling penting.. mesti dapatkan mangga yang betul2 ranum & manis.

PULUT MANGGA THAI
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-bahan

250gm Beras Pulut

300ml santan

Buah mangga ranum

Bahan2 Kuah Santan

200ml Santan 

2 sudu kecil rata tepung jagung

1 susu kecil tepung beras

1 sudu kecil garam

1 sudu besar gula

1 helai daun pandan



Cara menyediakan

1.  Cuci beras pulut kemudian masukkan dalam loyang saiz kecil. Tuang santan & ratakan. Kukus sehingga pulut masak. Kaup balikkan pulut supaya elok sebati. Jika perlu.. boleh sambung kukus sebentar lagi supaya pulut masak rata.
2.  Satukan santan dan semua tepong, garam & gula kacau sebati & tiada bintil2. Masukkan daun pandan.. Didihkan guna api kecil sehingga kuahnya pekat. Pastikan sentiasa dikacau supaya kuah elok sebati.
3. Untuk menghidang, ambil pulut & letakkan dalam mangkuk hidangan. Susunkan hirisan mangga & tuang kuah santan di atas pulut. Sedia untuk dinikmati atau sebagai juadah pemanis mulut ketika berbuka puasa.

Selamat mencuba!

Comments