Assalamualaikum & salam sejahtera...
Waktu cuti2 camni goreng jemput2 untuk sarapan atau minum petang pun syok juga. Anak-anak tu dok lapar je semedang. Moh kita ke dapur....
Jemput-Jemput Jejari Ketam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
600 gm tepong gandum
10 batang jejari ketam ~ dihiris
semangkuk kecil hirisan kobis
1 labu bawang besar ~ didadu kecil
1 biji cili merah ~ hiris buang biji & hiris halus
750 - 800 ml air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan
Waktu cuti2 camni goreng jemput2 untuk sarapan atau minum petang pun syok juga. Anak-anak tu dok lapar je semedang. Moh kita ke dapur....
Jemput-Jemput Jejari Ketam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
600 gm tepong gandum
10 batang jejari ketam ~ dihiris
semangkuk kecil hirisan kobis
1 labu bawang besar ~ didadu kecil
1 biji cili merah ~ hiris buang biji & hiris halus
750 - 800 ml air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan
- Masukkan tepong gandum dalam besen sederhana besar. Masukkan hirisan jejari ketam, kobis, bawang besar, cili, garam serta serbuk perasa. Gaulkan sebati.
- Tuangkan separuh air dan kacau rata. Masukkan telur & kacau. Tuangkan baki air & kacau hingga rata. Pastikan bancuhan secukup rasa.
- Panaskan minyak guna api sederhana & gorenglah jemput2 dengan sudu satu persatu ke dalam minyak panas. Balikkan jemput2 bila dah kekuningan. Angkat bila kedua2nya kekuningan & toskan dahulu sebelum dihidang bersama sos kegemaran.
Comments
Post a Comment