Ikan Percik Terengganu Style

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Hari ni kongsi resepi lauk pulak ye. Lama tak buat ikan percik. Anak semua dah berkumpul kat rumah ni bolehla nak masak sedap sikit. Barulah nak makan tu tak rasa bersalah. Yelah bila anak ada kat asrama, bila masak yg macam sedap sikit tu dok teringat2 je kat dia. Sekarang semua cuti ada kat rumah, bila masak semua boleh merasa. Alhamdulillah... 



Ikan Percik Terengganu Style
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
4 - 5 ekor ikan kembong/ikan yg sesuai
(1 sudu kecil garam + 1 suku kecil kunyit serbuk utk dilumur pd ikan)
15 biji cili kering* ~ buang biji & rebus
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup* 
(bahan bertanda* dikisar halus)
1/2 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci lengkuas ~ dihiris nipis
3 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil halba
1 biji kelapa diambil santan pekat
Minyak secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya

Cara Menyediakan
1. Lumurkan garam + kunyit pada ikan dan panggang hingga masak dikedua2 belah. (MaDiHaA guna pemanggang ajaib)
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar serta serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan lengkuas, halba, serbuk kunyit, asam gelugur & santan. Biarkan merenih sambil dikacau selalu hingga kuah pekat.
4. Bila ikan dah masak, buka penutup pemanggang & curahkan sedikit kuah percik dan panggang sekejap lagi. Terbalikkan & curahkan pula sebelah lagi kuah. Bila masak bolehlah diangkat ikan & semasa hidang boleh curah lagi kuah percik di atas ikan.
5. Kuah lebih boleh hidang sebagai kuah tambahan.



Selamat memasak!

Comments